Hvor kan du finne litteratur og informasjon om sårbehandling?

 

Sårbehandling er et stort fagfelt som det kan være utfordrende å holde seg oppdatert på. Det er i stadig utvikling, og selv om det fortsatt jobbes mye erfaringsbasert ser man at det stadig kommer ny forskning og studier på området, heldigvis! Som helsepersonell er vi forpliktet til å holde oss faglig oppdatert. I tillegg har du kanskje en nysgjerrighet og en interesse for sårbehandling?  Ønsker du  faglig påfyll og økt kunnskap innen feltet så ta gjerne en titt på tipsene til nettsider og litteratur i dette innlegget. Hvis du er ute etter studier og forskning på spesifikke emner innen sårbehandling vil vi anbefale deg å gjøre egne søk i databaser.

Nettsider:

Tidligere i år kom tidsskriftet Sykepleien med en egen utgave dedikert til Sår. Dette til stor begeistring for oss «sår-nerder». Her finner du mye god informasjon på flere ulike temaer. Hvis du ikke har selve bladet kan du finne artiklene elektronisk: https://sykepleien.no/2019/04/sykepleien-22019-sar

Norsk interessefaggruppe for sårheling (NIFS) er en organisasjon for helsepersonell som arbeider med diagnostisering, forebygging og behandling av sår. Som medlem får du tilsendt fagbladet «Sår» fire ganger per år med mye nyttig og oppdatert informasjon. På organisasjonens hjemmeside finner du informasjon og kunnskap knyttet til ulike sårdiagnoser og mange linker til både tidsskrifter og andre nettsider. Du kan også finne oversikt over kurs og kongresser som holdes rundt om i Norge og resten av verden. Som medlem får du rabatterte priser på NIFS sin årlige kongress, hvor du også kan søke stipender til egen faglig utvikling. Ta gjerne en titt på organisasjonens hjemmeside: https://www.nifs-saar.no/

Wounds.no er en undervisningsportal for helsepersonell som har en interesse for og arbeider med sårbehandling. Med hovedvekt på det praktiske, med en oversiktlig struktur hvor du kan finne en mengde med god og nyttig informasjon. Ta en titt på: https://www.wounds.no/

Karkirurgi.org er en nettside hvor du kan finne god informasjon om ulike karsykdommer. Her finnes forklaringer på ord og uttrykk. Mye nyttig informasjon om både diagnoser, utredning og behandling. En oversiktlig og lettfattelig nettside. Klikk deg inn på http://karkirurgi.org/ for å finne ut mer.

Bøker:

«Sår» av Christina Lindholm

Boken tar for seg mange ulike typer sår og inkluderer både sykepleie, behandling og etiologi. Boken har også en god del vedlegg som kan være nyttig for deg som arbeider med sårbehandling eller som ønsker å lære mer om faget. Etter vår mening en lettlest og oversiktlig bok med oppdatert og god kunnskap.

«Sår; baggrund, diagnose og behandling»  av Finn Gottrup

Denne boken tar for seg mange ulike typer sår med fokus på både bakgrunn, diagnose og behandling. Kan fint brukes som oppslagsverk eller leses fra perm til perm.

Sårspirene ønsker deg lykke til med faglig oppdatering og økt kunnskap om sår!

 

 

 

 

 

Vi ønsker høsten velkommen!

Sommeren puster oss alltid i nakken og tar oss igjen lenge før vi selv har skjønt det! Håper likevel at sommeren har behandlet dere godt og at dere ser frem mot å komme i gang med hverdagen igjen.

Vi er glade for å ha kommet i gang igjen! Vi har allerede booket avtaler og  ser frem mot høstens program. Ikke minst over det å kunne utvikle Sårspirene videre:)

Hverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr.                                                                                           -Anne- Cath Vestly-

 

 

Hevelse i beina!

 

Etter tidenes påskevær kjennes det ut som om sommeren er rett rundt hjørnet. Det er så herlig å høre fuglene kvitre og se at det spirer og gror ute. I takt med at det blir varmere i været, øker for mange  problemet med ødem eller hevelse i beina. Ikke like herlig, da de føles som blylodd og sokkene etterlater seg store innsøkk i leggen.

Vi foreslår kompresjon! Dette er så viktig!

Kan du kjenne din egen puls med pekefinger og langfinger på fotryggen eller på innsiden av foten under malleolen, har du god nok sirkulasjon og kan benytte deg av kompresjon. Vi oppfordrer alltid å ta mål på slank legg, det vil si om morgenen før en står opp. Ta mål og reis til en bandasjist som selger kompresjonsstrømper. Klasse 2 er den som er mest vanlig å bruke. Strømpene skal helst være på hele dagen, det vil si på før en står opp om morgenen og tas av når en legger seg for natten. Er du plaget med store hevelser i beina, bør en ha en annen form for kompresjon først, for å få ned ødemene. Samtidlig kan det være andre årsaker til problemet som en lege eller annet helsepersonell må undersøke for deg.

Ved hevelser eller ødem som det også heter, er det større risiko for at sår oppstår, siden en legg med hevelse kan bli som en «vannballong» og det kan lett gå hull og væske vil sive ut. Bare tenk på tyngdekraften, vann renner nedover og beina befinner seg under hjertenivå.

Lange flyturer eller bilturer hvor en blir sittende stille lenge, jobb som gjør at du blir stående lenge, graviditet hvor blodårene blir presset mer sammen eller kanskje det er et kjent problem i familien med hevelser eller åreknuter? Kanskje du har falt av sykkelen og leggen har fått seg en trøkk og hovner opp?Kompresjon er gull!!!

Kjenner du ikke puls i beina dine, kan det være pga hevelser eller at du faktisk har problemer med den arterielle sirkulasjonen. Da oppfordrer vi deg til å ta kontakt med helsepersonell, så du kan  få hjelp til å foreta undersøkelser som hjelper deg.