Hvor kan du finne litteratur og informasjon om sårbehandling?

 

Sårbehandling er et stort fagfelt som det kan være utfordrende å holde seg oppdatert på. Det er i stadig utvikling, og selv om det fortsatt jobbes mye erfaringsbasert ser man at det stadig kommer ny forskning og studier på området, heldigvis! Som helsepersonell er vi forpliktet til å holde oss faglig oppdatert. I tillegg har du kanskje en nysgjerrighet og en interesse for sårbehandling?  Ønsker du  faglig påfyll og økt kunnskap innen feltet så ta gjerne en titt på tipsene til nettsider og litteratur i dette innlegget. Hvis du er ute etter studier og forskning på spesifikke emner innen sårbehandling vil vi anbefale deg å gjøre egne søk i databaser.

Nettsider:

Tidligere i år kom tidsskriftet Sykepleien med en egen utgave dedikert til Sår. Dette til stor begeistring for oss «sår-nerder». Her finner du mye god informasjon på flere ulike temaer. Hvis du ikke har selve bladet kan du finne artiklene elektronisk: https://sykepleien.no/2019/04/sykepleien-22019-sar

Norsk interessefaggruppe for sårheling (NIFS) er en organisasjon for helsepersonell som arbeider med diagnostisering, forebygging og behandling av sår. Som medlem får du tilsendt fagbladet «Sår» fire ganger per år med mye nyttig og oppdatert informasjon. På organisasjonens hjemmeside finner du informasjon og kunnskap knyttet til ulike sårdiagnoser og mange linker til både tidsskrifter og andre nettsider. Du kan også finne oversikt over kurs og kongresser som holdes rundt om i Norge og resten av verden. Som medlem får du rabatterte priser på NIFS sin årlige kongress, hvor du også kan søke stipender til egen faglig utvikling. Ta gjerne en titt på organisasjonens hjemmeside: https://www.nifs-saar.no/

Wounds.no er en undervisningsportal for helsepersonell som har en interesse for og arbeider med sårbehandling. Med hovedvekt på det praktiske, med en oversiktlig struktur hvor du kan finne en mengde med god og nyttig informasjon. Ta en titt på: https://www.wounds.no/

Karkirurgi.org er en nettside hvor du kan finne god informasjon om ulike karsykdommer. Her finnes forklaringer på ord og uttrykk. Mye nyttig informasjon om både diagnoser, utredning og behandling. En oversiktlig og lettfattelig nettside. Klikk deg inn på http://karkirurgi.org/ for å finne ut mer.

Bøker:

«Sår» av Christina Lindholm

Boken tar for seg mange ulike typer sår og inkluderer både sykepleie, behandling og etiologi. Boken har også en god del vedlegg som kan være nyttig for deg som arbeider med sårbehandling eller som ønsker å lære mer om faget. Etter vår mening en lettlest og oversiktlig bok med oppdatert og god kunnskap.

«Sår; baggrund, diagnose og behandling»  av Finn Gottrup

Denne boken tar for seg mange ulike typer sår med fokus på både bakgrunn, diagnose og behandling. Kan fint brukes som oppslagsverk eller leses fra perm til perm.

Sårspirene ønsker deg lykke til med faglig oppdatering og økt kunnskap om sår!