Hevelse i beina!

 

Etter tidenes påskevær kjennes det ut som om sommeren er rett rundt hjørnet. Det er så herlig å høre fuglene kvitre og se at det spirer og gror ute. I takt med at det blir varmere i været, øker for mange  problemet med ødem eller hevelse i beina. Ikke like herlig, da de føles som blylodd og sokkene etterlater seg store innsøkk i leggen.

Vi foreslår kompresjon! Dette er så viktig!

Kan du kjenne din egen puls med pekefinger og langfinger på fotryggen eller på innsiden av foten under malleolen, har du god nok sirkulasjon og kan benytte deg av kompresjon. Vi oppfordrer alltid å ta mål på slank legg, det vil si om morgenen før en står opp. Ta mål og reis til en bandasjist som selger kompresjonsstrømper. Klasse 2 er den som er mest vanlig å bruke. Strømpene skal helst være på hele dagen, det vil si på før en står opp om morgenen og tas av når en legger seg for natten. Er du plaget med store hevelser i beina, bør en ha en annen form for kompresjon først, for å få ned ødemene. Samtidlig kan det være andre årsaker til problemet som en lege eller annet helsepersonell må undersøke for deg.

Ved hevelser eller ødem som det også heter, er det større risiko for at sår oppstår, siden en legg med hevelse kan bli som en «vannballong» og det kan lett gå hull og væske vil sive ut. Bare tenk på tyngdekraften, vann renner nedover og beina befinner seg under hjertenivå.

Lange flyturer eller bilturer hvor en blir sittende stille lenge, jobb som gjør at du blir stående lenge, graviditet hvor blodårene blir presset mer sammen eller kanskje det er et kjent problem i familien med hevelser eller åreknuter? Kanskje du har falt av sykkelen og leggen har fått seg en trøkk og hovner opp?Kompresjon er gull!!!

Kjenner du ikke puls i beina dine, kan det være pga hevelser eller at du faktisk har problemer med den arterielle sirkulasjonen. Da oppfordrer vi deg til å ta kontakt med helsepersonell, så du kan  få hjelp til å foreta undersøkelser som hjelper deg.